Виктория Георгиева, коментар за ДНК експертизата и от трасологичната експертиза сочат,

...
Виктория Георгиева, коментар за ДНК експертизата и от трасологичната експертиза сочат,
Коментари Харесай

Опит за прокарване на ИК през задния вход или адекватни промени?

Виктория Георгиева, коментар за 

ДНК експертизата и от трасологичната експертиза сочат, че се отхвърля опцията Георги Николаев, упрекнат за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова, да е причинител на действието – това настояват юристите му. Според единия - Валентин Димитров – в нея няма какъвто и да било биологичен материал по облеклата, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението, а откритата на местопроизшествието стъпка от обувка не била на обвинения.

Това даде мотив редица хора да се усъмнят във виновността му, като даже се стигна до тайни теории, че момичето единствено се е наранило. С оглед на естеството на контузиите и местата, на които се намират, това е безусловно невероятно, само че по остарял български бит, ние обичаме да се филмираме, измисляйки си несъществуващи истории и доукрасявайки ги с откровени фантасмагории.

Появиха се и недоказани най-малко досега изказвания, че се касае за „ работен ” спор – т.е. причинителят е и сводник на момичето, а в града от години работила сходна скица, като пострадалите били стотици.

Разбира се, работата на всеки юрист е преди всичко да откри метод да оневини клиента си, заради което изказванията му – каквито и да са – са негово право. За някои изненадващо, само че отбраната на Георгиев разгласи, че той въобще не е участвал на мястото на престъплението, точно базирайки се на към този момент посочената експертиза.

За разлика от Димитров и другия бранител на Николаев, юристът на потърпевшата изясни, че това са единствено елементи от общия подтекст на събраните доказателства, които доказателства, изрично сочат тъкмо Георги за причинителя. Както стана ясно, заради ненавременното събиране на доказателства, има и съществени пропуски в следствието. Именно и заради посочените пропуски, това е дало опция на обвинения да прикрие своите следи и надлежно на отбраната му да се опита въз основата на тези елементи да го оневини. В рамките на първите и най-важни 48-те часа след действието, не е осъществено както би трябвало следствието, като тогава е пропуснато – дали съзнателно или от непросветеност – да бъдат събрани голям брой доказателства, които да потвърдят общата картина, че той е отговорен.

По този метод обвиненият е имал време да прикрие огромна част от следите си, а все още юристите му ловко употребяват тези пропуски на проверяващите.

Някои от доказателствата, които сочат изрично кой е причинителят, са:

-   записи от АПИ за пътните камери по отношение на контури маршрут от очевидец за маршрута на обвиненото лице на въпросната дата и в този часови диапазон;

-    данни за клетките на мобилния оператор, където е прихващан сигналът на обвиненото лице;

-    заканите за ликвидиране на Дебора, които още веднъж са отправени от телефона на обвиняемия;

-    свидетелски показания, доказващи, че Георги Николаев Георгиев е откаран на адреса на потърпевшата и взет оттова по времето, в което закононарушението е било осъществено.

Районният съд в Стара Загора остави в ареста Николаев, като той в началото беше обвинен по две каузи – за телесни повреди на момичето и за закани против нея. Новата съдебно-медицинска експертиза разказва много по-сериозни пострадвания от първичното умозаключение и към този момент приказва за междинна телесна щета, заради което обвиняванията против Георгиев бяха изменени, а двете каузи бяха обединени в едно. 21 порезни рани, 400 шева, строшен нос, обръсната глава – това са единствено физическите последици за младото момиче, а душeвността ѝ евентуално е разрушена за цялостен живот.

Към самия случай, незабавно откакто стана прочут на медиите, ползата беше и към момента е доста огромен. Детайлно бяха оповестени всички детайлности – кое е момичето, кой е обвиненият, в какви среди са се движели двамата, с какво са се занимавали, контузиите на момичето, вероятната присъда, в случай че виновността на Николаев бъде потвърдена. И несъмнено, не закъсняха и реакциите на политиците ни, които видяха отлична опция да яхнат случилото се, като незабавно бяха импортирани два законопроекта, предлагащи  увеличение на отбраната от домашно принуждение и по-строги санкции.

Прокрадва ли се Истанбулската спогодба зад измененията?

Последва дори изключително съвещание на Народното събрание, като преди този момент Правната комисия също заседава изключително – това е казус, т.к. по традиция Народно събрание почива през август.

Освен позакъснели, тези дейности са и първосигнални, като единствено по себе си повишението на наказванията е положително решение, обаче в случай че се извършва, а съгласно статистиката, даже и при предходния по-нисък предел, са преобладавали по-ниските равнища на присъди. Тук опираме до остарелия и  добре прочут въпрос за какво съдиите в България постоянно оневиняват или дават дребни присъди, както и до Великата правосъдна промяна, само че това е напълно друга и нескончаема тематика.

Същественият проблем е, че поради случилото се, което с право провокира остри реакции, внезапно се озовахме с нови закони. По-конкретно, огромната гласност и зверството способстваха за смяна на Закона за домашното принуждение с включването на така наречен ”интимна връзка ”, което обаче от своя страна, най-малко съгласно някои, е въведения към приемането и на Истанбулската спогодба. Факт е, че Конституционният съд я отхвърли, което прави задачата на раделите ѝ много по-сложна, заради което те работят по по-нетрадиционен метод, а точно посредством поетапни промени в някои закони.

Съществуват и опасения, че с някои от измененията, може много по-лесно отпреди да се стигне до набедяване на почтен.

Съдейки по незабавно признатите промени, няма по какъв начин да ни убегне, че казусът беше оптимално оползотворен от НПО-та, евентуално благодарение на политици – изключително в една от партиите в ръководещата коалиция, не липсват нито членове, нито подкрепящи една или друга неправителствена организация, която се бори за пробутване на задачите си, които в огромната си част касаят правата на ЛГБТИ.

Не закъсняха и митингите, най-вече в поддръжка на момичето, само че на някои от тях участваха познати лица от Неправителствени организации бранша, както и известни крайни феминистки и ЛГБТИ поддръжници, някои от които дори развяваха плакати, изискващи по-бързото приемане на ИК.

Въпрос на време е да разберем дали се касае за съответни промени, подпомагащи битката против насилниците, или ловко изиграване на картите от избрани кръгове и организации, апелиращи за приемане на Конвенцията.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР